Friday, November 16, 2007

http://www.dakino-filmfestival.ro

DaKINO 2007 ŞI-A DESEMNAT MEMBRII JURIULUI

PRESS RELEASE – 12 Noiembrie 2007

Festivalul Internaţional de Film DaKINO 2007, ediţia a XVII-a se va desfăşura în perioada 20-24 Noiembrie 2007 la Complexul Auditorium –Muzeul National de Artă al României.

Cei care vor alege cele mai bune filme din acest an la Festivalul Internaţional de Film DaKINO 2007 au fost impărţiti în două categorii: Juriul de Ficţiune şi Juriul de Documentar.

Juriul Festivalului va fi compus la sectiunea Ficţiune din:

Bruno COPPOLA – PREŞEDINTELE JURIULUI – a lucrat ca asistent de regizor pentru David Fincher ( videoclipuri muzicale), câteva documentare, filme după piese, ca producător muzical în Italia ( “Godfather III”) şi, pentru trei ani, ca scriitor-şef de dramă la radio BBC World Service în Londra. Scurtmetrajul său “Stuff that bear!” a fost realizat în România, obţinând premiul “New Talent” la Kodak European Showcase. A avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în mai 2003 şi de atunci a rulat în peste 75 de Festivaluri din 13 ţări, a luat 16 premii incluzând ‘’Cel mai bun Regizor’’ (de două ori), ‘’Cea mai bună Cinematografie’’ (de două ori),’’ Cea mai bună Actrită’’ şi ‘’Cel mai bun Scurtmetraj’’ (de 11 ori). Este probabil cel mai vizionat scurtmetraj est european. Coppola s-a întors în Bucureşti şi, în decembrie 2006, a completat aspectele fotografice ale filmului său “The Dot Man”.


Gregory ATHANASIOU – este fondatorul Minus Pictures, o companie independentă de producţie din Atena, specializată pe finisarea produsului şi lansarea de filme “art house” ale tinerilor regizori. În mai 2007, Gregory a fost desemnat drept “unul dintre cei mai promiţători producători europeni” de către European Film Promotion şi a fost invitat la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, pentru a-şi prezenta compania şi producţiile acesteia.


Bogdan DUMITRESCU – şi-a început cariera în 1987, cu mediumetrajul de diplomă - “Storia di miracoli”, prezentat la Festivalul de la Venetia. În 1990 debutează în lungmetraj ca producător, scenarist şi regizor: “Unde la soare este frig”. Este deţinătorul premiilor La Baule, “Quest France” şi premiul juriului – Quebec - Canada. În 1993 scrie, regizează şi co-produce “Acolo unde ochii dor” (“ThalassaThalassa”) o producţie germană împreună cu televiziunea Arte şi Bavaria. Obţine Tigrul de Aur la Rotterdam. În 1995 are loc întâlnirea cu Gabriel Garcia Marquez, cu care realizează transpunerea filmică a operei sale. În 1998 realizează ca regizor, co-scenarist şi producător asociat filmul “Ultima Gară”. Între 1995- 2001 preia catedra de regie şi producţie la Universitatea din Roma. În activitatea sa de docent, produce peste 40 de scurtmetraje pentru elevii săi, obţinând de la asociaţia de critici din Italia premiul naţional “Nastro d’argento” pentru calitatea acestor filme.

Kamen KALEV – s-a născut în Burgas, Bulgaria, în 1975. A absolvit Şcoala de Film Femis, Paris. Scurtmetrajele lui Kamen "Orpheus", "Maltonius Olbren", "Get The Rabbit Back", "Rabbit troubles" au fost prezentate şi premiate la multe Festivaluri de Film Internaţionale: Cannes, Berlin, Clermont-Ferrand, Festivalul de Film New York, Locarno şi Stockholm. De asemenea, a regizat peste 60 de spoturi publicitare şi câteva videoclipuri muzicale. În prezent, Kamen lucrează la primul său lungmetraj "Leaving together".

Jurgen KITTEL – a studiat Ştiinţe Politice la Universitatea Goethe, Frankfurt, Artele la Şcoala de Artă Hamburg şi Economie Politică la Universitatea din Hamburg. În 1996 a devenit co-organizatorul aşa-numitei Trash-Nite (« o selecţie specială de scurtmetraje ciudate, dincolo de ecuatorul ameţelii, undeva între lumea cu bun-gust şi corectitudinea politică ») la Festivalul Internaţional de scurtmetraje din Hamburg. Din 2000 este directorul de programe al acestuia.

Dan C. MIHĂILESCU – nãscut pe 12 Decembrie 1953, la Bucureşti. Este absolvent al Facultãţii de Limba şi Literatura Românã (secţia română-franceză), Universitatea Bucureşti (1972–1976). Din 1980 în 2003 este cercetãtor ştiinţific la Institutul de istorie şi teorie literarã „G. Cãlinescu“. Între 1983-1986 a fost secretar de redacţie la Revista de istorie şi teorie literarã, iar între 1991-1996 şi 2001-2004 a fost editorul suplimentului „Litere, arte, idei“ al ziarului „Cotidianul“. În 1999 a devenit consilier pe probleme de comunicare al Preşedintelui Societăţii Române de Televiziune. Este realizatorul emisiunii „Omul care aduce cartea“, Pro TV, începând cu anul 2000. A fost cronicar literar la revistele „Transilvania“ (1984–1989), „22“ (1994–2000), „Ziarul de duminicã“ - supliment al „Ziarului financiar“ (2000–2006). Din februarie 2006 deţine rubrica săptămânală Lecturi la tava în "Jurnalul Naţional".

Andi VASLUIANU – absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A participat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes cu scurtmetrajele ‘’17 minute întârziere’’ şi ‘’Bucuresti-Wien 8:15”. În 2004, participă la Beijing cu spectacolul ‘’Hic sunt leones’’, în 2002, la Grenoble, cu spectacolul ‘’Made in Romania’’, iar în 2001, la Marsilia şi Hanovra, cu spectacolul ‘’Costumele’’. A fost distins, în 1999, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul ’’George Constantin’’, Bucureşti, iar în 2003 a obţinut Premiul pentru cea mai bună interpretare într-un rol principal la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc ‘’CineMaiubit’’. Anul 2007 îi aduce Premiul ‘’Gopo’’ pentru cea mai bună interpretare masculină într-un rol secundar, în filmul ‘’Hărtia va fi albastră’’, regia Radu Muntean.


La sectiunea Documentar vom avea următorii juraţi:

Shimon DOTAN – PREŞEDINTELE JURIULUI – cineast premiat, având 12 filme de lungmetraj la activ. S-a născut în România, iar la vârsta de 9 ani s-a mutat în Israel. A obţinut diploma BFA la Universitatea Tel Aviv, unde filmele lui din studenţie au câştigat de 2 ori Israel’s Best Short Film şi Best Director Awards. A predat Producţia de Filme şi Filmografia la Universitatea Tel Aviv, Universitatea New School din New York şi Universitatea Concordia din Montreal. Dotan colaborează cu Institutul pentru Umanitate din New York, este membru al Breslei Scriitorilor şi a Regizorilor din America, iar în prezent predă Cinematografia Politică la Universitatea din New York. Dotan este câştigătorul a numeroase premii, incluzând Premiul Special al Juriului pentru Best World Documentary, la Festivalul de Film Independent Sundance, pentru filmul “Hot House”, Ursul de Argint la Berlin pentru “Smile of the Lamb”, premiul pentu cel mai bun film la Festivalul de la New Port Beach pentru “You Can Thank Me Later”. De asemenea, este de 2 ori câştigător al Premiului Israeli Academy pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor pentru “Repeat Dive” şi “Smile Of The Lamb”.

Vasile ALECU – a studiat Facultatea de Teatru la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti. În 1985 a căştigat Premiul Presei pentru filmul documentar artistic „Omul – măsura tuturor lucrurilor”. În 1986 primeşte Premiul UCIN pentru filmul documentar artistic „Suntem acasă”. Filmul „Evocare Bogdan Petriceicu Haşdeu” îi aduce în anul 1999 Premiul APTR pentru „documentar de cultură”, iar în 2002 câştigă acelaşi premiu pentru filmul „Un învins, un învingător – Octavian Goga”. În 2004 este premiat de UCIN pentru „regie film documentar” şi obţine premiul APTR pentru „documentar social” cu filmul „Europa Începuturilor: Viscri”. În anul 2005 câştigă Premiul UCIN pentru „film documentar” şi Premiul APTR pentru „documentar de cultură” cu filmul „Vasile Voiculescu – rug şi rugă”. În anul 2006, obţine Premiul UCIN pentru „scenariu film documentar” cu filmul „Alexandru Macedonski – măştile poetului”.

Florin PARASCHIV – a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” – secţia Arta Imaginii de Film - Bucureşti, România. Are peste 60 de filme la activ, dintre care 11 de ficţiune (director de imagine) şi peste 50 de documentare (director de imagine, producător executiv şi director de producţie). În anul 2000, a câştigat Premiul I de Imagine pentru docudrama “Domnul din Koln” la Festivalul Kolner Medienpreis – Koln, Germania. Din anul 2003 este Vicepreşedinte la “Uniunea Producătorilor de Film din România”

Myrocia WATAMANIUK – programator de film, producător de televiziune şi prezentator de emisiune, ea programează documentare internaţionale pentru Festivalul Internaţional Hot Docs (Canada), cel mai mare Festival de documentare al Americii de Nord. De asemenea, este şi Programator Senior la Festivalul Worldwide Short Film din Toronto, Canada. A fost Director Asociat şi Programator la Festivalul de Film ReelWorld. Este prezentatoare şi producătoare la Canadian Broadcasting Company (CBC).


Aceştia sunt membrii care ne vor onaora cu prezenţa în juriile DaKINO la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film al Bucureştiului - 2007.

Echipa DaKINO va reveni cu programul oficial al Festivalului şi cu mult-aşteptatele titluri de la secţiunea Programelor Paralele.


* * *
FUNDAŢIA DaKINO
Fundaţia DaKINO a fost înfiinţată în anul 1991 de către Dan Chişu, preşedinte al Fundaţiei.
Principalul proiect al Fundaţiei este organizarea Festivalului International de Film al Bucureştiului, DaKINO. Este cel mai vechi Festival de Film din România şi a ajuns anul acesta la cea de a XVII a ediţie, fiind cel dintâi Festival de Scurtmetraj din Europa de Est.
Printre proiectele realizate de Fundaţia DaKINO se numără primul turneu Pheonix după 1989, Festivalul de Film Publicitar Românesc – în calitate de co-organizator, Noaptea Devoratorilor de Publicitate, corespondenta Festivalul International de Film Cannes, pentru PRO TV, MEDIAFEST – în calitate de co-organizator, organizator al primului concert în România al lui Emir Kusturica, organizator concert extraordinar Goran Bregović etc.

* * *
Pentru alte informaţii, contact:
Catalina NAFTANAILA (PR Assistant); catalina.naftanaila@dakino.ro : 0727.88.79.63
Leea CATINCESCU (Project Manager); leea.catincescu@dakino.ro; 0728.555.420

No comments: