Monday, May 7, 2007

Doctorul Aumadoare



Kornei Ciukovski (adaptare dupa Hugh Lofting) cu ilustratii de V. Cijikov
Editura Malis, Moscova, 1978
Tragempinge
"Oamenii nu au vaztu niciodata un tragempinge, fiindca aceste fapturi se tem de oameni. de cum zaresc vreun om, o si tulesc in tufisuri. alte anumale pot fi prinse cand inchid ochii si adorm. va apropiati de ele pe la spate si le apucati de coada. dar de tragempinge nu te poti apropia pe la spate, fiindca la spate tragempinge are un cap la fel ca cel din fatza. da, are doua capete:unul in fatza si altul in spate. cand i se face somn, intai doarme un cap, apoi celalalt. niciodata nu doarme pe de-a-ntregul. cand un cap doarme, celalalt priveste imprejur, sa nu se furiseze vreun vanator. iata de ce vanatorii n-au izbutit sa prinda vreun tragempinge, iata de ce acest animal nu exista in nici un circ si in nici o gradina zoologica.
Maimutzele se hotarara sa prinda un tragempinge pentru doctorul Aumadoare. Dadura fuga in adancul padurii si gasira locul unde se adapostea tragempinge. el le zari si o rupse la fuga, dar maimutzele il prinsera de coarne si-i graira asa:
- Draga Tragempinge! Nu vrei sa pleci cu doctorul Aumadoare departe-departe si sa locuiesti in casa lui cu celelalte animale? Acolo o sa te simti bine si n-o sa duci lipsa de nimic.
Tragempinge clatina din amandoua capetele si grai din amandoua gurile deodata:
- Nu!
- Doctorul e un om bun, zisera maimutzele. O sa iti dea sa mananci turta dulce facuta cu miere, iar daca te-mbolnavesti, o sa te vindece de toate bolile.
- Mi-e tot una! grai Tragempinge. Eu vreau sa raman aici.
Trei zile-n sir maimutzele se caznira sa-l induplece si, in sfarsit, Tragempinge zise:
- Aratati-mi-l si mie pe doctorul asta mult laudat. Vreau sa vad cum arata.
Maimultele in condusera pe Tragempinge la casuta unde statea Aumadoare si batura la usa.
- Intra, zise Kika.
Cici, plina de mandrie, aduce in odaie animalul cel cu doua capete.
-Ce-i asta? intraba doctorul cu uimire.
El nu mai vazuse niciodata asemenea minunatie.
-El e Tragempinge, raspunse Cici. Vrea sa faceti cunostinta. Tragempinge este animalul cel mai neobisnuit din padurile africane. Ia-l pe corabie si primeste-l sa stea in casa ta.
-Dar o sa vrea el sa mearga cu mine?
-O sa merg bucuros, zise pe neasteptate Tragempinge. Mi-am dat seama numaidecat ca esti un om bun: ai ochii atat de blanzi! Animalele te iubesc si eu stiu ca si tu iubesti animalele. Dar, te rog sa imi fagaduiesti ca, de-o sa mi se ruasca la tine, o sa ma lasi sa ma intorc acasa.
-Negresit ca o sa te las, spuse doctorul. Dar la mine o sa te simti atat de grozav, incat nu cred c-o sa mai vrei sa pleci.
- Asa e, asa e! E adevarat! striga Cici. Doctorul nostru e atat de vesel si de cutezator! In casa lui traim nestingheriti!Iar in vecini, la doi pasi de el stau Tania si Vania. Ei o sa te indrageasca tare mult, o sa vezi, o sa-ti fie cei mai buni prieteni.
-Daca-i asa, ma invoiesc!rosti Tragempinge voios, inclinandu-si in fata doctorului cand un cap, cand celalat."

8 comments:

Alex said...

ce carte...:)
ce copilarie am avut cu ele :)

Anonymous said...

prima mea carte, de la tata. absolut minunata.

Anonymous said...

stie cineva de unde se mai poate cumpara. cartea asta mi-a influentat copilaria!

Anonymous said...

hi, si mie mi-a influentat doctorul aumadoare copilaria. Si eu as vrea sa stiu de unde as putea sa cumpar cartea..

Mikidos said...

eu am gasit o la anticariat..cred ca doar acolo mai poti..sau prin targuri de vechituri:)

Anonymous said...

aaaaa!!!!
mi-a ramas infipta-n memorie ca un nenorocit de sambure de mar in masea. aveam mai putin de 6 ani cand am citit-o... stiu ca mi s-au parut actiunea, personajele s pozele minunate.

am nevoie de cartea aia, o caut de vro saptamana, spuneti daca o mai gasiti pe undeva, plssss. :)

Anonymous said...

pfff ce carte.... am obosito pe mama cu cartea asta... borna kilometrica a copilariei...doamne ce vremuri... pacat k nu mai sunt asa carti, oricum carte ff misto ,la fel si ilustratiile

andrei said...

Eu am gasit cartea in podul casei printre alte carti vechi ...ce vremuri, cate amintiri, de ce nu se mai fac si azi asemenea carti pentru copii ...numai Barby, cindy si tot felul de porcarii