Thursday, April 26, 2007

Simion Mehedinti "Continente


Azi noapte am gasit prin casa, intr-un loc secret unde stau ascunse viniluri mici, cu muzici speciale si carti vechi cu coperti tocite, o carte - fara nume, plina de scriituri de copil, de note si alte minuni. Pagini lipsa cateva. Dar stiu de cand eram mica (am fost mereu fascinata de cartile f. vechi) ca in josul paginii, cu un font mic, undeva in carte se gaseste numele autorului si numele volumului. Am rasfoit si pe cum citeam, radeam si ma minunam. Este o minune. Este probabil prima carte a lui Simion Mehedinti - desi numele conform notei este "Continente", nu am gasit nicunde detalii despre aceasta carte. Este o carte scrisa undeva la 1930 si face o analiza a diverselor populati si ocupatii, viata, traditii, minuni de pe glob, fiecare continent fiind luat in parte si "cercetat". Foarte frumos scris, cu cuvinte simple si cu acel stil caracteristic acelor vremuri.
" Taria Islamului. - S'a implinit aproape un secol de cind Franta a pasit peste Mediterana, cucerind Algeria. In acest rastimp, tara a inflorit in multe priviri: orase noui s'au ridicat; s'au facut drumuri de fier; s'au cladit porturi..asa ca Africa de Nord pare o noua Franta. - In fapt insa, neamul francez nu poate prinde radacini aici. Fata de musulmani (Berberi si Arabi), stau abia 750.000 Europeni (Francezi, Italieni, Spaniole, etc.) si vreo 70.00 Evrei. Apoo locuitorii acestia nici nu se pot simti una. Religia ii desparte ca o prapastie. Mintea unui mahomedan este incunjurata ca de un cerc de fier. Pana la 10-12 ani, copilul Arabului ori al Berberului pare la fel cu al Europeanului. Indata ce e initiat in religia lui, se schimba: ajunge la fel de fanatic plin de proasta mandrie ca el cunoaste adevarul deplin...Toate deosebirile de neam nu mai au un pret in ochii lui..Lumea se imparte in doua: Credinciosii (Profetului) si Ghiaurii sau necridinciosii cari sunt un del de oameni spurcati si prosti. - E drept ca Musulmanul pretuieste caile ferate, telegraful, telefonul si alte nascociri europene, dar toate sunt lucruri afurisite inaintea lui; el are o vorba: genuu fih, adica "acolo e dracul".

Probabil ca astazi nu s-ar mai putea scrie asa din ratiuni de discriminare, insa cartea este plina de observatii despre populatii din lumea intreaga, obiceiuri are acestora si bizarerii. Care poate socau la 1930..poate si astazi.

1 comment:

cristimerchea said...

Salut,

Cartea pe care ai gasit-o este cu siguranta "Terra", opera de capatai a lui Simion Mehedinti, un fel de "Origine a speciilor" pentru geografia romaneasca.
Te felicit si invidiez. E o lucrare unica, am si eu un volum din editia a doua.

Felicitari